Проверете срока на годност: Ако срокът на годност на яйцата е

...
Проверете срока на годност: Ако срокът на годност на яйцата е
Коментари Харесай

Как да разберем пресни ли са яйцата

Проверете периода на валидност: Ако срокът на валидност на яйцата е изминал, може да не са пресни.
За задачата е добре да обърнете внимание на датата на пакетиране. Това е друго от периода на валидност или датата на „ продажба до “, която можете да намерите на опаковката. Ако датата на пакетиране е преди четири или пет седмици, е доста евентуално яйцата да вървят към повреждане. За да намерите датата на пакетиране, би трябвало да ревизирате опаковката за трицифрен код. Датата е посочена по Юлианския календар - това значи, че трицифреният код значи един ден от годината (001-365). Ако намерите кода и дешифрирате датата, ще разберете дали този ден е прекомерно надалеч в предишното, с цел да прецените безвредни ли са яйцата.

Ако към този момент сте купили яйцата, само че сте не запомнили от кой момент стоят в хладилника:

Направете тест за плуване: Поставете яйцето в купа с вода. Ако яйцето потъне на дъното и лежи встрани, то е доста прясно. Ако потъне, само че стои изправено, към момента е прясно, само че би трябвало да се изяде скоро. Ако изплува нагоре, значи не е прясно и би трябвало да се изхвърли.

Проверете жълтъка и белтъка: Счупете яйцето и проверете жълтъка и белтъка. Ако жълтъкът е кръговиден и изправен, а белтъкът е корав, яйцето е прясно. Ако жълтъкът е плосък, а белтъкът тече, яйцето не е прясно.

Помиришете яйцето: Прясното яйце не би трябвало да има миризма. Ако има кисела или миризма на сяра, може да не е прясно.

Важно е да се означи, че даже яйцето да не е напълно прясно, то отново може да е безвредно за консумация, в случай че е било вярно охладено и приготвено до подобаващата температура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР